Cum alegi ata de cusut si ce scrie pe o papiota

Ata de cusut pe care o folosesti este tare importanta, fara doar si poate!

Cand am inceput sa cos, luam cele mai ieftine papiote, as putea spune ca imi placea sa colectionez, doream toate culorile din lume! Si daca tot le cumparam, le si foloseam, ca doar na, asta era scopul lor 🙂 La inceput faceam haine. Imi placea mult sa imi fac fuste de toate felurile, si erau si unele pe mulate pe corp. Totul bine si frumos, pana cand una dintre ele s-a rupt, asa jenant, de fata cu alti oameni….Hmmmm, am zis eu “In croitorie tre’ sa tragi de mai multe ori o cusatura, ca sigur asa se face!” – NU, nu se face asa, este vorba de ata pe care o folosesti!

Dupa mai multe experiente neplacute cu ruptul atei (mai ales cand foloseam un material elastic) m-am prins si eu ca exista mai multe tipuri de ata. Si abia de curand am aflat ca exista si ceva detalii “tehnice” cand vorbim de ata de cusut.

Asa, din ce am testat eu pana acum exista mai multe categorii de ata:

  1. Ata de cusut proasta tare calitativ – este aceea ata la care te uiti si se rupe, ceva de genul. De fel e si putin “poroasa” si vine si la papiote tare mici/ subtiri. Ata “very made in china”.
  2. Ata de cusut medie calitativ – e buna sa cosi diverse produse de care nu tragi sau nu pui presiune pe ele – de exemplu, un saculet de ierburi aromatice 🙂
  3. Ata super buna calitativ – uaaaaai cum e ata asta, bai te tai la degete si tot n-o rupi. Este ata cu care este bine sa cosi aproape orice produs, ca sigur nu iti face surprize, mai degraba se roade materialul.
  4. Ata speciala – este ata pentru anumite produse – de exemplu, pentru perdea sau pentru cusut matase.

Cum recunosti o ata buna? Cel mai bun test este sa incerci sa o rupi. Pur si simplu incearca sa rupi putin din ea, este ok! Acum mereu cand merg la mercerii, le cer sa testez ata, unele vanzatoare se uita ciudat la mine, dupa care le explic ca e firesc sa stiu ce cumpar. Daca atunci cand incerci sa rupi ata, te taie putin la deget (acum nu trebuie sa tragi pana chiar te taie, ci asa, sa o testezi) inseamna ca tine bine, ca este ok sa cosi cu ea.

De ce e asa de important sa fie ata buna? Pai vrei sa iti cosi o geanta, bine bine, o faci dar este destul de nasol la primul laptop carat in ea sa ramai fara o bretea. Eu cred in produse rezistente in timp, atunci si ata trebuie sa reziste.

Papiote masuriTipuri de ata de cusut – “tehnicalitati”:

  1. Ata de 120 (habar n-am daca e diametru, numar de impletituri, etc) – este ata standard, buna de cusut haine, produse de home deco, in princiu perfecta pentru 99% din lucrurile pe care doresti sa le faci
  2. Ata de 70 – tare simpatica aceasta ata, este o idee mai groasa decat ata de 120 (da, stiu, scade numarul, nu creste) si este foarte faina pentru accesorizat produse, de exemplu daca doresti pe o perna sa tragi cateva cusaturi decorative, este fix ce ai nevoie.
  3. Ata de 30 – este ata de blug – daca va uitati la o pereche de blugi o sa vedeti ca aceea ata e tare groasa si foaaaaarte rezistenta, eu nu o pot rupe cu mana. Aceea ata o folosesc pentru a face anumite broderii (datorita grosimii), sa cos nasturi (datorita duritatii), sa tivesc blugii prietenului (toata familia vine la tine cand ai o masina de cusut).

 

Acum sa va spun putin despre “brandurile” de ate pe care le folosim noi la Molcush – pot spune lejer ca absolut tot ce am folosit de la Gütermann a fost foarte ok. Nu am avut nicio problema! Firma este din Germania si face super calitate. Papiote de la ei, totusi, gasiti peste tot – de la Sam Expo pana la toate merceriile (nu stiu sigur daca chiar toate, dar este foarte des intalnita). Eu mi-am luat aceste papiote de la Sam Expo, am gasit acolo de toate nuantele si dimensiunile. Mai este si CoatsEpic, firma care face ate de cusut de 250 de ani – de la ei ma aprovizionez cu ata crem (mai jos mai multe detalii).

Despre culori la ate de cusut: zau nu va sfatuiesc sa picati in patima mea, nu are niciun rost sa cumparati toate culorile. Eu cos 70% din produse cu nuanta crem – de ce ? este ata care se observa cel mai putin pe majoritatea produselor pe care le facem. Asa ca mereu imi cumpar cate 20 de papiote crem, 2 negre/ inchise la culoare si 3-4 nuante ….pe care inca nu le am. Cum testezi ce nuanta sa folosesti la un produs? Niciodata nu te uita la culoarea papiotei, mereu desfasoara putina ata de pe papiota si pune-o pe material, o sa vezi ca de cele mai multe ori nu este nevoie sa ai fix aceasi culoare (acum nu vorbim de verde pe galben, dar lejer se aplica la nuante din aceasi gama).

All in all, ata de cusut este tare importanta! Te ajuta mult sa cosi produsul pe care il vrei si la calitatea pe care o doresti. Cred ca este smart daca tot cumperi ata, sa cumperi totusi una care nu te lasa la greu 😉

Ata crem de la CoatsEpic pe care o iubesc, din care imi cumpar cutii intregi – o gasiti la Sahara, pe chei, la Unirii

1 papiota – 2.5 lei (daca iei 10, poti negocia putin)

Ata de cusut crem buna calitativ

 

Atale de 30, 70 si 120 – le recunosti de obicei dupa plasticul galben,

dar uneori poate fi si gri (cred ca la culorile mai serioase)

ata de 30         ata de 120             ata de 70

Spor la cusut ^_^

35 Replies to “Cum alegi ata de cusut si ce scrie pe o papiota”

  1. Epifaniile pot sa vina-n multe forme si culori, nu? Tocmai am avut vreo… emmm 3 feluri de epifanii de la 30 la 120 :)) Sarnaaaa pentru inca o iluminare!

  2. Buna Alexandra,

    Am o intrebare si nu-i gasesc raspunsul in Romania: cum se numeste in termeni romanesti “wooly nylon thread”? Am tot citit despre ea pe blogurile de cusut pe care le mai urmaresc. E vorba de un fel de ata pufoasa elastica potrivita pt surfilare sau chiar pt masina de cusut casnica. Este speciala pentru jerse. Ai idee de unde as putea sa achizitionez cateva papiote? Nu am masina de surfilat si de aceea aceasta ata mi-ar imbunatati proiectele din material elastic gen colanti sau tricouri. Multumesc anticipat!

    1. Buna, Liana, adevarul este ca nu am folosit aceasta ata, dar stiu despre ce vorbesti 🙂 Nu stiu un magazin exact, dar poti incerca pe la mercerii, ata din matase/ pentru cusut matase – este mai subtire si nu increteste materialul. Ca sa cosi jerse, totusi te-ar ajuta mai mult un ac cu bila (este un ac normal de masina de cusut doar ca are varful rotund – in loc sa intepe tesatura, isi face loc printre ochiuri) si pentru surfilat un piciorul special. Eu am incercat piciorusul de surfilat si este minunat! Iese foarte bine zig-zag-ul, nu se increteste. Piciorului il poti gasi si la EMAG, cei de la Singer au BOX 4 – un set de 6 picioruse pentru diverse cusaturi printre care si aceste. Il avem si noi, la atelier, de vanzare, daca doresti!

      1. Multumesc de raspuns, eu cos jerse cu piciorusul mobil pentru matlasare, numit si “walking foot” si este fabulos cu materialele elastice! Piciorusul de surfilare ma tem ca-mi alungeste materialul deoarece masina mea nu poate modifica presiunea piciorusului presor (sau poate nu am gasit eu inca acel surub 🙂 ). Intre timp am mai incercat pe la mercerii sa gasesc acea ata minune dar se pare ca e un fel de inorog. O doream sincer pentru imitatia de coverstitch, fiindca la colanti am nevoie de mai mult stretch la elastic si la glezne. Dar momentan ma descurc si fara. Mult succes in continuare si numai bine!

        1. Stiu ca e cam mult din noiembrie pana acum, dar oare nu la ata de surfilat te referi? E mai elastica si nu e asa rasucita ca ata de cusut, asa ca pare mai pufoasa. Daca nu gasesti in mercerii cauta online ata de surfilat, la Emidale am vazut sigur.

  3. eu am mai descoperit o problema cu atele ieftine (care sunt sintetice in general) – cand cosi materiale din fibre naturale si in viitor esti nevoit sa le calci, fierul de calcat se lipeste de cusaturi si in scurta vreme se distrug complet. Felicitari inca o data pt blog si postari!

  4. Salut,

    O intrebare ,oare unde gasesc online ata de cusut de la Coats Epic? Nu sunt din Bucuresti si nu am posibilitate sa merg la Sahara.

    Multumesc .

  5. Multam pentru informatiile pretioase! Oare pentru blugi trebuie schimbata doar ata si acul de cusut, sau mai am nevoie si de un piciorus special? Am cateva perechi de blugi rupti daruite de copii si-as vrea sa-i valorific pana la ultimul petecut.

    1. Hey Carmen, la blugi eu folosesc ata de 70 grosime. Si uneori cos manual, pentru ca masinile casnice nu au suficienta forta pentru a trece peste 4-5 straturi de blug. Ac de 90-100 clar, altfel se rupe 🙂

      1. Am nevoie de un sfat dacă mă puteți ajuta. Nu sunt o croitoreasă profesionistă, însă cos cu o mașină juki liniară materiale groase pentru tapițerii. Am acum ace groz-beckert 90/14 pe care le folosesc nepotrivit cu ață 120. Aș vrea să comand niște ață mai groasă, dar mă tem că cea pentru denim,30, e prea groasă. Îmi puteți recomanda o ață bună, potrivită pentru tapițerii, precum și acul potrivit pentru ea? Mașinei i se potrivesc doar ace cu butucul subțire, cilindric, fără teșitură.

        1. Hey hey Maria,
          Pentru tapiterie, eu as coase cu 100 la ac. Ca si ata, poti coase cu o ata de 80 sau 70 – e suficient de groasa. Dar mai important de atat este sa fie rezistenta. Si asta o testezi la mana, incerci sa rupi ata 🙂

          Sper ca a ajutat!

  6. mi am cumparat de curand o masina si inca n am bagat o in functiune ( culeg info) .
    Alexandra ,blogul tau e super si simt ca o sa ma ajute enorm!!
    Succes in tot ceea ce ti ai propus sa faci!!

  7. Buna Alexandra,
    Am si eu o dilema: vreau sa scurtez manecile unei jachete matlasate, maneci ce sunt din cele care au ca terminatie o cusatura cu ata elastica, care creaza un cret tare dragut la marginea manecii. Zis si facut: daca vreau sa am aceeasi terminatie, trebuie sa am si ata elastica, asa ca mi-am cumparat. Ata respectiva este foarte elastica, nu asta ar fi problema, ci ca este putin mai groscioara decat cea a unei papiote clasice, as zice ca s-ar incadra la ata de gosime 30 conform descrierii tale. Si ar mai fi o problema: ata respectiva este formata dintr-un fir extrem de elastic, probabil un naylon, iar deasupra lui este infasurat de jur-imprejur un fir exterior din alt gen de fibra, probabil ceva in amestec. Nu stiu ce tip de ac imi trebuie pentru o astfel de ata si nu stiu daca nu cumva, pe masura ce ata trece prin gaura acului in timpul coaserii, acel fir exterior nu se va desface de pe cel interior, adunandu-se intr-un ghem de fir incalcit. Daca marimea acului este cea potrivita, oare s-ar mai putea intampla asa ceva?
    Imi place foarte mult cum scrii, este un blog tare prietenos!

    1. Salutare, Geta, din pacate nu stiu foarte multe cand vine vorba de ata elastica, noi nu o folosim deloc. Ce te-as sfatui este sa mergi la o croitorie ceva de cartie, si sa iti explice fetele de acolo. Eu asa mai fac uneori cand nu stiu 😉

      Zi cu spor!

  8. Bună!
    Pt. Geta.
    O idee ar fi să folosești ață elastică pe mosorel, iar deasupra una normală.Va trebui să mai slăbești șurubul de pe suveică (aproape la maxim).

  9. Buna ziua!
    Mi-am lamurit multe neintelegeri citind blogul dvs.
    Articolul despre ata de cusut este mai vechi, din 2016, dar foarte folositor.
    Rog spuneti-mi unde se poate gasi acum ata de cusut la masina de calitate (Coats, Gutermann, Amann) in Bucuresti, grosime intre 40 si 60. Imi trebuie pentru tapitat niste scaune si imi trebuie grosime 40, 50 sau 60 intrucat cea de 30 nu prea merge la masina de cusut casnica.
    Nu sunt din Bucuresti, dar am un prieten acolo. Se mai gaseste la Sam Expo?
    Va multumesc!

    1. Buna Viorel, se mai gaseste la Sam Expo, gasesti de toate acolo, desi nu sunt sigura daca au si numere intermediare. Stiu sigur ca gasesti de 30 si de 70 si de 80. Dar nu as sti sa zic sigur pentru 40 & 60.
      Mai stiu si de Novatex, ii gasesti pe net si ii poti suna sa ii intrebi daca au aceste ate, sunt super faini si prietenosi 🙂

  10. Buna Alexandra! Eu pensez cu ata si nu gasesc nicicum in Romania ata pentru pensat. Daca e sa caut in engleza “thread for eyebrow threading”, am aflat ca as avea nevoie de ata de bumbac “tkt 40”. Ma poti ajuta cu un sfat, ce echivalent as putea gasi in tara? Cumva ata de bumbac de 30? Multumesc din suflet!

  11. Alexandra draga, disperare mare…In tot Clujul nu gasesc nici ata Gutterman, nici Coats Epic. Pe internet am gasit ceva, dar numai bobine de 5000 de metrii…prea mari pentru masinuta mea. Am gasit in schimb la un magazin online Coats Moon…Oare e ok? Firmele astea NoName nu imi inspira incredere 🙁

  12. Bună, Alexandra.
    Am ajuns să citesc cu regularitate postările tale. Le găsesc deosebit de interesante, dar cred că am mai spus asta. Şi ca de fiecare dată, iar am nevoie de ajutorul tău 🙂
    Cum fac dacă, deşi trag drept totuşi aşa din suveică nu se întinde drept pe toată cusătura. Adică, din loc în loc îmi face mici bucle, care sunt deranjante la aspect. Îţi reamintesc că am o maşină Supera şi pentru cusătura dreaptă am reglat selectorul lătime cusătură pe poz.2, selectorul lungime cusătură pe poziţia 2, iar selectorul pentru model este selectat pentru cusătura dreaptă. Ai cumva vreo postare în sensul acesta unde m-aş putea edifica?

    1. Hey Madalina, cu mare drag! Asaaaa, cusatura de care imi spui in principiu pare fi de la tensiune. Eu as seta tensiunea la 4 (butonul de sus), pasul trebuie sa fie si el tot la 4 (roata de unde setezi lungimea pasului) si sa nu aibe deviatie de la centru. In sensul ca rotita care este fix langa locul unde bobinezi, trebuie sa fie pe 0.

      Si mai este un secret, daca cusatura arata rau pe fata, inseamna ca problema este de la bobina, daca cusatura arata rau pe spate, inseamna ca tensiunea este gresita de sus, de la papiota.

      Sper sa te ajute 🙂 spor!

  13. Sper că cei de la Coats te recompensează pentru reclamă 🙂 Tocmai au câștigat un nou client, pentru ața crem și nu numai, datorită ție.

  14. Buna Alexandra,

    Multe felicitari pentru toate articlolele de pe blog, m-au ajutat mult sa invat sa folosesc prima mea masina de cusut 🙂

    De cateva zile ma chinui sa fac tiv la blugi cu o ata mai groasa care sa semene cu vechiul tiv si nu reusesc deloc. Nu scrie grosimea pe ata care am cumparat-o, dar doamnele de la mercerie mi-au recomandat-o ca ata pentru blugi. Folosesc un ac de 100 si cusatura fie arata rau pe spate, ca si cum nu ar avea sufiecienta presiune, fie se intepeneste acul dupa doar cateva cusaturi. Cu ce presiune s-ar face un tiv la blugi cu o ata mai groasa?

    O zi frumoasa si spor la croitorie 🙂

  15. Salut, Alexandra! Am si eu o intrebare: ptr cusut lana in casa stii cumva ce mi-ar trebui? Stiu ca imi trebuie papiota speciala, dar nu gasesc pe la Obor. As vrea sa modific cate ceva. Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.