Materiale pe bune: bumbacul egiptean

Aici incepe o mini serie de articole despre tesaturi pe care eu le consider de-a dreptul minunate! Sunt tesaturile naturale, cele provenite cu adevarat din plantute, fara pic de plastic! Noi, la Molcush, le iubim si cu fiecare ocazie, le tot folosim 🙂

Astazi servim:

Bumbacul Egiptean

 

planta de bumbac

In primul rand, bumbacul este o plantuta tare simpatica, fluffy care se cultiva mai peste tot. Totusi, sunt anumite zone (cu anumite soluri) unde plantuta creste mai dragut si mai sanatos. Diferentele de calitate sunt date de multe ori de solul pe care a fost cultivata aceasta planta si de cantitatea de chimicale adaugata in proces.

Din aceasta planta se obtin firele pentru ce numim noi tesatura din bumbac ( pretty logic 😉 ). Asa, acest bumbac poate fi de mai multe feluri, pornind de la puritate pana la diverse tipuri de a tese firele, provenienta lui, etc. Bumbacul egiptean este cel mai bun calitativ! Vorbim aici de cel autentic 100%.

Ce inseamna autentic 100%? Este acel bumbac provenit din Egipt, cultivat pe solurile lor – Valea Nilului (au anumite substantie si nutrienti care dezvolta planta intr-un alt fel decat restul bumbacului), de fel nu se prea exporta (il considera “bijuteria” lor cand vine vorba de tesaturi – smart people), are un pret destul de ridicat si il gasesti foaaaaaarte greu. Un adevărat tezaur naţional, bumbacul egiptean este protejat ca marcă geografică sub emblema florii în triunghi, semn ce-i atestă autenticitatea.

 

LOgo Bumbac egiptean

Important de stiut in ceea ce priveste bumbacul egiptean:

 

  1. Fibrele din care este facut sunt foarte lungi si au o densitatea mica. Acest lucru se traduce prin rezistenta foarte buna in timp. Firul este rasucit strans pentru a putea face fata purtarii si spalarii frecvente. O lenjerie din bumbac egiptean te tine muuuuuult.
  2. Este o tesatura foarte fina, moale si prietenoasa cu pielea. Spre deosebire de bumbacul normal, cel egiptean chiar este moale, si cu cat il speli mai mult, cu atat devine si mai placut la atingere/ matasos. Am primit de la ai mei parinti o lenjerie din bumbac 100%, pana aici totul bine si frumos, doar ca dupa cateva spalari, a devenit mai aspru, si se decolora ciudat. Asta nu o sa o vezi la bumbacul egiptean, el parca “infloreste” cu trecerea timpului.
  3. Thread Count / TC – numarul de fire pe inch patrat, sau simplu spus, cu cat TC-ul este mai mare cu atat tesatura este mai moale, densa si placuta la atingere.
  4. Datorita tipului de tesatura, culoarea rezista mult mai mult pe bumbacul egiptean, nu se “spalaceste” in timp. Cred ca este ceva foarte important, daca tot dai niste bani sa iti cumperi o lenjerie de pat.
  5. Daca tot veni vorba de bani, bumbacul egiptean autentic nu este ieftin! Este chiar foarte scump, o lenjerie ajunge undeva pe la 1.500-2.000 lei (pat de 180*200 cm). Si sincer, sunt foarte ok cu acest pret, pentru ce primesti la schimb! Asternuturile nu le schimbi zilnic, si daca mai este si unul care te tine niste ani buni, atunci este chiar o investitie smart.
  6. Apropo de autentic, este foarte greu sa gasesti bumbac egiptean adevarat. Daca te duci la Obor, toate vanzatoarele o sa iti spuna ca au, dar iti garantez ca nu au! Daca te uiti pe site-uri de asternuturi, daca pretul este de 800 lei, nu este bumbac egiptean autentic, poate doar o combinatie.

 

Lenjerie din bumbac egiptean

Foto: Luxury.ro

 

Dupa ce am cautat destul de mult, cam asta am gasit ca si surse de cumparat bumbac egiptean:

EmpressMill – din UK

AlieExpress – dar nu este testat

Eshratex – testat si este “the real deal”, din Egipt

Noi am lucrat de curand cu bumbac egiptean, vaaaaaai, cum s-a croit, uaaaaai cum se simtea, am spalat de doua ori materialul inainte de a ajunge la client, o placere, cum se calca <3 Este o poveste, va spun sincer!

Cateva linkuri informative mai jos, sper sa va ajute 🙂

Scurt articolul, dar destul de cuprinzator – link.

O mica poveste despre cum a aparut – link.

Infortmativ – link.

Putin wikipedia despre bumbac in general – link.

O saptamana usoara sa aveti!

 

10 Replies to “Materiale pe bune: bumbacul egiptean”

  1. Felicitări! E așa fain ca oferi surse prin aceste articole. E o plăcere și o sursa frumoasa de inspirație acest blog al tău! Cat mai multa inspirație și fii sigura ca te voi deranja cu întrebări suplimentare!

  2. Buna. Ma bucur ca am gasit atatea informatii cu tot cu lin si crede-ma ca am cautat ceva. Am citit la fix acest articol chiar inainte de a comanda de pe emag. Am incercat totusi sa comand ceva de pe site-ul din egipt dar nu gasesc aceasta optiune. Imi poti spune cum ai facut comanda. Multumesc frumos.

        1. Inca nu am gasit un magazin in Bucuresti in care sa am incredere 100% ca are bumbac egiptean pe bune. De fel ar trebui sa aibe logo-ul lor – cel pe care il gasesti in articol 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.