Materiale pe bune: matasea naturala

Cand dulapurile noastre sunt pline de materiale sintetice, cand prin magazine gasim preponderent articole din testauri care mai au putin si “flambeaza” de cat plastic au in ele, haideti sa ne uitam putin la materialele naturale si de ce este asa de fain sa le avem in jurul nostru!┬áVa povesteam intr-un articol anterior despre bumbacul egiptean, o minunatie de tesatura, de-a dreptul speciala. Dar mai sunt si altele ­čÖé

Astazi avem:

Matasea Naturala

 

De ceva vreme tot cochetez cu ideea de perdele din matase naturala.┬áMi-a bagat ideea asta in cap o prietena, mare iubitoare de matase. Si cum ma tot gandeam eu la matase, am inceput sa citesc mai multe…..uaaaai cate am aflat, sa va spun si voua ­čÖé

CoconCred ca mai toata lumea stie ca matasea este fibra produsa de larvele unor fluturi (de diferite specii), larve numite popular viermi de matase. Totul a pornit de la chinezi, ei au fost primii, acum aproximativ 4500 de ani (n-am gresit, n-am pus un zero de la mine, ii tare veche aceasta indeletnicire). Acesti viermi de matase se hranesc cu frunze de dud.

Se spune ca matasea a fost descoperita de o printesa, ea statea sub dud, cand deodata i-a cazut un cocon in ceasca de ceai. De la cardura aceastuia, coconul s-a desfacut incet in firul de matase.

Viermii de matase sunt relativ usor de crescut, astfel incat matasea produsa de ei este disponibila in cantitati mari.Cei mai mari producatatoti sunt China, Japonia, India si Brazilia. Candva, Romania a fost pe locul 6 in lume la productia de matase. Mai facem si acum matase (sau borangic, cum se mai spune la noi), la Stoenesti, judetul Valcea.

Cum se obtine mai exact (informatie de la un nene zootehnist, care a avut candva ferma lui de viermi de matase): 

cum se scoate firul de mataseDurata ciclului de productie de la ou la gogoasa (cocon) este de 60 de zile. Cand ouale eclozeaza, larvele noastre incep sa manance cu lacomie. La maturitate, viermele se inveleste in 3 zile in cocon, apoi timp de 6-7 zile micul nostru prieten (viermele) se maturizeaza. Dupa 15 zile, va iesi singur din cocon si va deveni fluture (stricand coconul).

Se aduna toti coconii, dar pentru a fi siguri ca nu a mai ramas nimic altceva decat firul de matase, acestia sunt┬átratamenti termic (ar trebui cu aer cald de 95C – ca sa nu strice gogoasa, doar ca acum se baga in apap clocotita) si apoi sunt livrati fabricilor. Odata ajunsa la fabrica, coconul este scufundata intr-o solutie slab alcalina, pentru dizolvarea sericinei si dezlipirea firelor. Lungimea firului de matase infasurat pe un cocon atinge 600-800m . Ai nevoie de aproximativ 3 kg de coconi pentru a obtine┬áun kilogram de matase.

 

Important de stiut despre matase:

 

  1. Tesatura de matase este foarte moale dar rezistenta – un mix tare ciudat daca stai sa te gandesti. Se spune ca matasea are rezistenta la rupere cea mai mare dintre fibrele naturale.
  2. Are super proprietati cand vine vorba de tinut cald sau tinut racoare. Este un material foarte potrivit atat pentru iarna cat si pentru vara. Matasea poate prelua umiditate pana la maxim 40% din greutatea sa, fara sa o simti ca este uda sau fara sa-si piarda calitatile izolatoare.
  3. Nu se sifoneaza usor! Deci mult mai putin calcat!
  4. Datorita compozitiei firului poate fi colorata in cele mai frumoase si intense culori.
  5. Structura si proprietatile tesaturilor din matase nu permit fixarea si dezvoltarea acarienilor
  6. Aceleasi propietati ale tesaturii o fac perfecta pentru persoanele cu alergii. Matasea naturala fiind o fibra de proteina (fibroina) este apropiata compozitiei pielii noastre. Datorita acestui lucru, tesaturile din matase sunt suportate foarte bine pe piele in general si in special de persoanele cu alergii, eczeme sau neurodermite.

Silk

foto:ellesilk.com

Cum ingrijim produsele din matase naturala:

  • Spalarea manuala este cea mai adecvata solutie pentru articolele din matase. Chiar daca pe majoritatea scrie ca pot fi curatate chimic, ori pe unele chiar spalate cu programul delicat al masinii de spalat.
  • Spala matasea in apa rece sau calduta cu putin detergent delicat sau, mai bine, sampon.┬áPe parcursul spalarii nu schimba temperatura apei. Matasea este sensibila la diferente mari de temperatura.
  • Nu stoarce haina din matase dupa spalare. Poti sa o rulezi┬áintr-un prosop care va absorbi apa.
  • Daca matasea isi pierde din culoare, adauga in apa de clatit din lighean cateva linguri de otet alb.
  • Matasea se calca bine cand este putin umeda.
  • Depozitati matasea departe de lumina puternica, care o decoloreaza. Si nu o tineti in pungi de plastic, ea trebuie sa respire.

De unde puteti cumpara matase naturala: stiu mai multe locuri, acum depinde mult si ce anume doriti ­čÖé

Picasso – un magazin cu tesaturi tare frumoase, cateva chiar diferite

Shiral – uaaaai ce frumos e acolo si ce tesaturi au …. (preturi destul de mari, da asta este bine, asa cred ca oamenii o sa aprecieze mai mult o haina)

Tesaturi la kg – am scris despre ei, au matase, cateva culori, la pret foarte bun si se da si la metru

Un scurt video – cifrele difera putin ­čÖé

Si bineinteles, cateva linkuri noi pe care le-am descoperit, despre matase cu precadere:

Un mic dex al tesaturilor – o idee mai “oldie” dar cu informatie cat cuprinde: link

Cateva fotografii despre cum este intr-o fabrica de matase: link

Povestea matasei si utilizarea ei in diverse domenii: link

De aici am aflat mai multe despre ingrijirea produselor din matase: link

Despre cei care fac matase naturala in Romania: link

Sper sa va convinga ce ati citit sa achizitionati cat mai multe produse din tesaturi naturale, fie ca este matase sau bumbac, in sau panza topita ^_^

O zi minunata toturor!

 

 

3 thoughts on “Materiale pe bune: matasea naturala

  1. Alexandra, super interesanta informatia legata de producerea matasii in Romania! Eu mi-as dori sa gasesc undeva ( pe un site, ceva) un catalog doar cu producatori romani de textile! asa o industrie puternica aveam..si cred ca ar trebui sa fie incurajata, nu doar importul..

    Sport!
    Dana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *