Tre’ sa recunosc ca nu sunt un guru in domeniu cand vine vorba de materiale, dar m-am pus zdravan pe invatat. Nu-i in scopul meu sa aflu toate denumirile de tesaturi, dar vreau sa stiu cat mai multe despre cum se fabrica, cum se vopsesc, cum este gandit designul. Acum cativa ani ma uitam dupa un master in Finlanda si am ramas fascinata de cateva cursuri de acolo. Unul dintre ele era despre pattern-uri sau spus mai simplu – despre desenele de pe tesaturi.
Admir foarte mult oamenii care deseneaza pattern-uri! Ei creeaza povesti din culoare si forma. Sunt foarte multe pattern-uri pe lumea aceasta – The Design Library – mecca-ul materialelor – are undeva pe la 7 milioane de pattern-uri si textile – day dreaming now…
Asaaaaa, revenind, pattern-ul este un desen, in prima instanta, care poate fi multiplicat in orice directie. Mai apoi este “imprimat” pe textil. Aceasta “imprimare” se poate face prin tesere sau vopsire (fie print fie “stampilare”).
Daca te gandesti la materiale, le poti categorisi in cateva grupe mari: cu forme geometrice (dungi, buline etc), florale, multicolore (genul acela de nuante care se intrepatrund), cu animalute etc. Asa am inceput sa caut pe net tot felul de informatii despre pattern-uri si m-am hotarat sa fac un mic “glosar” cu pattern-uri care pe mine ma inspira. Sunt doar o mica parte dintre toate modelele care exista “out there”, dar fiecare creeaza o poveste, merge intr-un anume context care ma inspira.
Proudly, introducing my favorite patterns:
Arabesque
Este o forma de decorare foarte veche, bazata pe repetitii ritmice ale unor elemente din natura (frunze, firisoare) care curg unul din altul sau se suprapun. Ca si pattern pentru materiale, cred ca se potriveste foarte bine atat la obiectele mari cat si la cele mici. Abia astept prima comanda la Molcush de draperii unde sa pot folosi o tesatura cu acest model.
Argyle
O suprapunere/alaturare de romburi care imi cam aminteste de ciorapii englezilor pretentiosi din filme 🙂 Un material classic, derivat prin anul 1600 din tartanul scotian despre care voi povesti mai jos, a devenit popular abia pe la inceputul anilor 1900, dupa Primul Razboi Mondial. Ador simetria si masculinitatea din acest pattern. Poate fi folosit atat pentru un aer serios al unei camere cat si ca punct de contrast intr-o camera decorata modern. La Molcush l-am folosit la un set de bucatarie, pentru un cuplu.
Ditsy
Este un pattern creat, in general, la scala foarte mica, cu elemente puse la intamplare (fara o ordine liniara sau geometrica). Cele mai frecvente elemente sunt florale, insa nu e o regula de urmat musai. In orice caz, inveseleste orice si poate fi folosit la fel de bine pe obiecte mici sau mari. De cele mai multe ori l-am folosit pentru a da o nota de feminitate si dragalasenie in acelasi timp.
Dotted Swiss
Are la baza bumbac (de multe ori foarte subtire sau chiar transparent), “impodobit” cu puncte micute din material. Prima oara a fost realizat in Elvetia, la St. Gallen (care era unul dintre cele mai importante centre textile din Europa, incepand cu secolul 15). Punctele reprezinta elementul central al design-ului. Ele pot fi de forme si culori diferite. Un material perfect pentru o perdea, fie ca este intr-o camera de adulti sau de copii.
Gingham
Clasicul “pepit” de pe camasile pe care le purtam la scoala 🙂 Anul acesta cred ca l-ati vazut foarte des in jurul vostru, fiind “the new cool of the year”. Poate fi obtinut fie prin vopsire, fie prin tesere. Originea numelui vine din Malaezia si inseamna simplu “dungi”. De la fete de masa si tapiterii pana la perdele, Gigham poate adauga o nota clasica dar plina de culoare. Pentru mine are ceva oarecum familiar acest pattern si cred ca in anumite combinatii poate aduce multa caldura chiar daca este “colturos”.
Herringbone
La acest pattern firele arata ca si cum ar fi tesute in V. Numele vine de la oasele de hering, care au acelasi tip de V. In general este folosit pe lana, fiind un material mai gros, merge tare bine pentru paturi si perne decorative. Dar merge si pe niste servetele de masa, cand este printat pe un material subtire.
Ikat
Un pattern obtinut prin vopsire “selectiva” – anumite fire sunt protejate pentru a nu se colora in timpul vopsiri. Acelasi proces se poate repeta pe alte zone, in culori diferite pentru a obtine efectul de mai jos. Astfel, apare una dintre principalele caracteristici ale acestui tip de pattern, si anume faptul ca modelul pare usor “neclar”.
Liberty Art Nouveau
Ador acest pattern, are culori asa de vii si multe elemente din natura. In anumite combinatii poate aduce un aer vintage camerei. Personal, pentru ca este putin mai incarcat, il vad potrivit pentru obiecte mici/medii – perne, paturici. In ultima imagine am folosit o pernuta de la Molcush pentru un strop de culoare intr-o bucatarie mai serioasa.
Paisley
Un pattern de inspiratie oriental (mai exact, Persana), popularizat in Europa la sfarsitul secolului 18. A fost foarte apreciat pentru quilting la sfarsitul secolului 19, iar apoi a devenit mainstream la mijlocul anilor 1900 (fanii Beatles stiu de ce :)). L-am folosit pentru o pernuta de yoga in prima imagine. Nu l-as vedea pe suprafete mari,este destul de incarcat, dar pe obiecte de mici dimensiuni, cred ca este minunat.
Palmette
Denumirea acestui pattern vine de la forma frunzei de palmier stilizata ca motiv decorativ. Constructia simetrica a pattern-ului aduce stabilitate pentru obiectele la care este folosit iar forma organica, rotunjita inspira armonie, calmitate. Abordarea “moderna” a stilului Palmette a condus si la linii mai subtiri, usoare – foarte potrivite pentru o camera cu atmosfera relaxata.
Polka Dot
Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini 🙂
Polka Dot este un pattern geometric realizat prin ordonarea de “buline”. Specific fata de alte pattern-uri cu puncte, la Polka Dot punctele sunt perfect regulate si distribuite uniform ca si spatiul dintre ele. Le-am folosit pentru lucrusoare vesele, cum ar fi sorturi, jucarii smart sau chiar perne.
Tartan
Clasicul pattern de pe quilturile scotiene, cu lini orizontale si verticale, care se intersecteaza. La origini era un pattern realizat pe lana din impletirea a doua fire de culori diferite. Eu prefer culorile mai vii pentru tartan, chiar daca este usor neconventional. Tare fain pentru paturi sau perne.
Toile de Jouy
Este un pattern decorativ pe o baza alba (sau aproape alba) cu scene destul de complexe care se repeta. Am vazut deoseori scene cu oameni in natura (de exemplu un picnic) sau aranjamente florale, in general intr-o singular culoare. “Inventate” in Irlanda la mijlocul secolului 18, au devenit populare in Franta (de unde si numele) si au revenit la moda in anii 2000. Eu il folosesc pentru perne, fete de masa sau draperii.
Trellis
Denumirea este imprumutata din arhitectura, unde semnifica o structura (in general din metal sau lemn) cu forme complexe pe care cresc plante. In pattern-ul pentru textile se traduce printr-un desen geometric, repetitiv, care poate sa capete atat accente modern cat si clasice, fiind foarte versatil. Poate fi folosit in orice context – pentru perne, draperii sau tapiterii, intr-o camera moderna sau una mai conventionala.
Zelij
O explozie de culoare este acest pattern. Originar din Maroc, are ca inspiratie mozaicurile din moschei. Are la baza forme geometrice simple (cercuri, stele, triunghiuri) care radiaza. In general sunt folosite culorile primare iar formele sunt unite prin linii curbe sau poligoane care creeaza pattern-uri complicate. Cred ca este pattern-ul perfect pentru pernele decorative.
O sa va mai povestesc despre patternuri, inclusiv cum puteti creea voi unul acasa 😉
Keep in touch!
Mi-ai inseninat ziua cu aceste pattern-uri. Multumesc!
Merci! Am mai invatat ceva. 🙂
Buna Alexandra.Am cateva pulovere pe gat si as dori sa le fac.la baza gatului si nu am idee cum.Am o.masina de cusut Singer dar nu sunt o specialista.Te as ruga daca se poate sa ma ajuti.Multimesc si felicitari pt. tot ce faci.
Hey hey Geanina, scuze ca a raspuns greu, a fost periaoada sarbatorilor si a fost haos mare. Asa, in legatura cu ploverele – ai putea sa le tai pur si simplu si sa le pui o banda ceva la gat sa nu se desire. un soi de banda bias – uite link – gasesti in orice mercerie.