Multa vreme am evitat cu brio plansa de taiat si cutter-ul, credeam ca sunt un accesoriu in croitorie care nu este foarte necesar, ca te poti descurca si fara si ca am mai multa incredere in ce desenez si tai eu cu foarfeca. M-am inselat tare mult!
Acum 2 ani cred, aveam de facut foarte multe paturici patchwork si aveam de taiat patrate fara numar. Alexandra, colega mea de atunci (ioiiii ce dor imi este de ea) a luat plansa de taiat (pe care o aveam de ceva vreme buna in atelier dar statea frumos ascunsa) si l-a rugat pe colegul Bogdan de la pielarie sa ii faca un tipar din lemn la CNC – tipar de 17*17 cm – fix dimensiunea pe care taiam noi patratele pentru paturica.
Apoi s-a apucat cu ajutorul cutterului sa taie patratele – au iesit PERFECT! Toate, nu doar cateva! Si de atunci le taiem doar cu cutterul! Si tot de atunci am inceput sa folosim aceste doua proudse la un nivel mult mai ridicat!
Check them out!
Sa va povestesc despre PLANSA DE TAIAT
Aceasta plansa este dintr-un fel de silicon destul de tare – deci orice ai tasa si oricat ai taia, ea ramane intreaga! Cred ca este nevoie sa tai mii si mii de bucati ca sa se toceasca. Eu cred lejer ca o plansa ajunge o viata intreaga unui om care coase standard acasa. Noi inca nu avem de ce sa o inlocuim pe a noastra.
Plansa este gradata si te ajuta de foarte multe ori sa o folosesti fie pe post de centrimetru. Pe o parte are CM, pe o parte are INCH (modelul american de masuratoare).
Si vine in diverse dimensiuni, dar personal o prefer pe cea de 45*60 cm, poate chiar si mai mare ca iti permite sa tai bucati mult mai mari fara sa plimbi plansa.
Oficial eu am tesat plansa de la Prym – nu am absolut nimic rau de zis despre ea! Si o gasiti aici: LINK
CUTTER-ul ROTATIV
Am un cutter rotativ de 3 ani, in ultimii 2 am taiat foarte multe materiale cu el si inca este foarte ascutit!
Cuttere-le vin si ele in mai multe dimensiuni – personal consider ca este perfect cel cu lama de 4.5 cm – suficient de mare cat sa taie mai multe straturi, si simultan destul de zdravan cat sa nu se rupa/ indoaie etc.
Apropo, un sfat foarte util: aveti mare grija cu lama, este extraordinar de ascutica si se pot intampla multe accidente urate!
Ca si brand, aici am doua: OLFA si PRYM – le-am incercat pe amandoua si am fost la fel de multumita. Si as cumpara inca o lama, ca sa fie acolo de rezerva (pentru cand il scapi din greseala pe jos sau incerci sa tai un bold :)))) Gasiti aici cateva modele: LINK
Am facut si un mic filmulet despre cum sa faci sa tai cat mai usor si bine:
Sper sa va fie de folos ce v-am povestit, eu una stiu sigur ca m-ar fi ajutat sa imi zica cineva sa nu mai fug de cutter si plansa de taiat, ca este ceva care ajuta super mult!
Si va cer un mic ajutor, sa imi spuneti despre ce mai doriti sa aflati informatii, ca va zic tot ce am invatat!
Cu drag,
Alexandra care a reinceput sa scrie si care se bucura mult!
P.s. Daca aveti intrebari sau neclaritat, don’t hesitate to let me know 🙂
P.p.s. Acest articol a fost realizat cu sprijinul SINGER ROMANIA <3 Much THANKS!
P.p.p.s. Mai multe articole despre croitorie gasiti AICI 🙂