Cum stabilesc pretul unui produs si cateva lucruri care nu se vad

Croiesc de 7 ani si in toata aceasta perioada am avut diverse reactii in ceea ce priveste preturile pe care le am: “e prea ieftin”, “e prea scump”, “la pretul asta se poate sa imi faci si asta, te roooog”, “daca iau doua produse se poate negocia?”, “da e foarte multa munca, de ce le dai asa de ieftin?”… si lista poate continuua 🙂 Asadar – cum stabilesc pretul unui produs?

si bun si ieftin

 

Adevarul este ca e groaznic sa iti pui pret pe ceva ce iti place sa faci! Si acum o sa sara toti cei care “au un ochi pentru afaceri” si o sa zica “pai daca tu nu iti apreciezi munca, nimeni nu o sa o faca”. Corect! Dar nu despre asta este vorba.

Cand iti place sa faci ceva cu pasiune, uiti ca tre’ sa si mananci, oricum asta merge o vreme, si apoi iti aduci aminte de mancare si incepi incet, incet sa fii ok sa pui pret – dar e un proces de invatare si aici, nu vine instant. Vorbim de pasiune, nu de “o sa facem bani, ca e pe trend!”

Dupa ce am incercat multe “politici” de pret, dupa ce am gresit si am muncit gratis, in fine, dupa niste experiente, mi-am dezvoltat o metoda de calculare a pretului, cu care ma simt ok, atat moral cat si economic – desi multa lume imi spune ca moralitatea nu e un factor in a stabili un pret.

Pana sa ajung la acest calcul, sa va povestesc putin ce inseamna un produs in varianta molcush. Primesc o comanda: “as dori si eu o perna, nu foarte colorata, sa fie cu cu flori, cand este gata?Multumesc frumos!”.

De aici si pana la produsul final, este ceva munca. Nu incerc sa justific nimic, ci pur si simplu doresc sa ofer cateva detalii despre ce inseamna un produs handmade si personalizat.

De multe ori, nu primesc suficiente informatii despre ce isi doreste clientul si atunci povestim aproximativ 30 de minute ca sa aflu mai multe (culori, ce mai are prin casa ca sa se asorteze, ce dimensiuni doreste, etc). Apoi vine partea cu procuratul materialelor, uneori le am pe stoc, dar uneori tre’ sa cutreier prin diverse magazine (imi place mult sa fac asta). Procesul de creatie – cum asez materialele, schita, tiparul si altele, ca nu putem tranti pur si simplu materialele. Si abia apoi realizarea produsului efectiv.

All in all, este un proces intreg, de aici si diferentele de pret intre pernele de la IKEA si cele de la molcush. Imi place enorm sa transpun gandurile unei persoane pe un produs, dar toate acestea inseamna timp.

In principiu, calculul pe care noi il avem este: (costuri materiale + costuri manopera)*2

Costuri materiale – materiele pe care le folosim (intr-un produs intra ceva mai mult decat doar tesatura, mai sunt fermoare, aplicatii, broderii).Costuri manopera – de cate ore avem nevoie pentru a realiza produsul efectiv.

Acel “*2” reprezinta profitul brut. De exemplu: materialele 30 lei, manopera 20 de lei (2 ore*10 lei) si profit brut de 50 de lei -> pret total 100 lei. De ce 50% profit brut – pai daca as avea de platit doar manopera ar fi bine, dar mai este si o chirie, si o factura de electricitate, si cateva taxe la stat si o contabila – acest gen de cheltuieli pe care trebuie sa le acopar fara doar si poate.

Acum vine intrebarea: de ce tu, client, sa platesti si chiria mea pe spatiu? Nu am un raspuns personal care sa te multumeasca. Un raspuns economic ar fi – oricum platesti toate astea la absolut orice ai cumpara. Dar am in spatele la toate astea o poveste care, pe mine, ma face sa continui sa cos zi de zi produse cu suflet, pentru tine, draga cumparatorule!

Eu, la Molcush, cred cu tarie in creativitate! Cred in produse care te inspira, care te fac sa te simti bine, care te “exprima”. Atunci cand cumperi un produs handmade, cumperi de fapt o parte din pasiunea si daruirea cuiva, cumperi un obiect care vine cu multa energie catre tine si care iti aduce un “plus” (fie ca e practic sau doar emotional), un produs creat cu drag!

Eu, una, asta pun in toate produsele pe care le fac!

3 Replies to “Cum stabilesc pretul unui produs si cateva lucruri care nu se vad”

  1. Presupun ca partea de cautat materiale nu o incluzi in timpul de manopera, nu? Timpul acela il consideri din momentul in care pornesti sa realizezi tiparul produsului?

    1. Depinde acum de comanda 🙂 Daca cand merg sa iau materiale as lua fix cat am nevoie pentru o comanda, apoi cred ca jumate din timp l-as petrece pe drumuri, n-as ajunge nicaieri. Mereu cumpar mai multe materiale, fara doar si poate o sa le folosesc. Daca e o comanda speciala, cu un anumit tip de material, atunci este alta poveste.
      Oricum, dupa cum spuneam si in articol, in acel profit brut de 50% care poate parea mare pentru unii, este inclus si acest drum. Sper ca te-au ajutat aceste informatii 🙂 Seara frumoasa sa ai!

  2. Bună ziua. Este foarte folositor articolul. Un traseu foarte asemănător parcurg si eu. Sper sa ajung la partea in care sa fiu împăcată cu valoarea prețului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.