Oameni care ma inspira: Mariuca Talpes

Scriu despre oamenii care ma inspira pentru ca, impreuna cu ajutorul lor, eu invat incet, incet! Pentru ca sunt foarte ok cu a “imprumuta” anumite lucruri de la ei care ma ajuta pe mine sa cresc, sa ma dezvolt mai frumos. Astazi, o sa va vorbesc despre Mariuca Talpes, un om tare curajos!

Mariuca Talpes leader poiect merito

Nu v-am povestit niciodata despre experienta RBL – pe lung Romanian Business Leaders. RBL este o fundatie alcatuita din oameni de afaceri din Romania, antreprenori, fara afiliere politica. Ce ii uneste pe acesti oameni? Mi-au demonstrat ca la baza, au un tel comun: ei au reusit in afacerile lor si acum s-au hotarat sa dea inapoi societatii prin diverse proiecte pe care le fac. Eu am ajuns la ei, din pura intamplare, dupa ce am participat la un workshop (Effectuation Way, tinut de Andreea Rosca si Mona Dirtu). La acel workshop, l-am cunoscut pe Seba, un tanar care m-a lasat masca, genul de om care la 32 de ani deja realizase foarte multe si acum lucra la RBL ca director executive (am zis uaaaaau!, in capul meu). Prin intermediul lui, am inceput sa vin la cateva intalniri de proiect pe care le organiza Fundatia. Asa am luat prima oara legatura cu Mariuca Talpes. Ea este leaderul de proiect la MERITO – un proiect absolut minunat, bazat pe a scoate binele in fata, despre educatie.

Cine este Mariuca? Ea, impreuna cu Florin Talpes, sotul ei, au construit de la zero, si doar din cunostintele accumulate, Bitdefender – unul din leaderii worldwide cand vine vorba de antivirusi. Am intrebat-o la un momendat pe Mariuca, care este povestea din spatele Bitdefender. Mi-a spus ca au inceput la ei acasa, intr-un apartament, intr-o camera dormeau copii, in cealalta puneau bazele acestui mare business de azi. Este o poveste tare frumoasa si care te inspira, care te face sa vrei mai mult si sa nu renunti. Care, inainte de toate iti arata ca ai nevoie de echipa ca sa faci lucruri, nu de unul singur 🙂

Am lucrat impreuna cu Mariuca pe proiectul MERITO, si am inceput sa o cunosc incet, incet. Este unul dintre oamenii din lista mea “asa as vrea sa fiu”.

Ce m-a inspirat la Mariuca? Uaaaai, multe, dar cred ca de departe as putea spune: coloana vertebrala sau cum sa fii sincer cu tine insuti sau cum sa crezi in ceva cu toata fiinta ta!

Va dati seama, ca a face un proiect pe educatie, domeniu plin de atatea bube negre, cu atatea reprosuri, cu atatea cazuri negative mediatizate, nu este lucru usor. Mariuca crede pana in maduva oaselor in educatie si aportul ei in societate. Si de cand s-a pornit pe acest drum, este de ne-oprit. A fondat didactic.ro – cea mai mare platform online despre educatie, a facut in asa fel incat sa fie parte din taskforce-ul pentru educatie, taskforce care se intalneste cu oameni din minister si incearca sa aduca schimbari pozitive. Si stiti cum se intampla lucrurile la noi, incet, foarte incet, ea nu s-a oprit. Si nici nu cred ca o sa se opreasca.

Echipa MERITO

Mariuca are o energie pe care nu am mai vazut-o decat la copii – in sensul cel mai bun. Desi este un om in toata firea, cu probleme, cu stress, ea are energie. Nu stiu de unde se alimenteaza, dar are cat pentru o echipa intreaga de proiect. Cand nimeni nu mai crede, ea crede si iti da din energia ei si te face sa misti lucruri.

Mariuca este incapatanata, dar vai, cum as vrea si eu sa am aceasta incapatanare a ei! Are genul acela de incapatanare care te face sa nu renunti, care te face sa gasesti solutii unde ai spune ca nu sunt. Si asta pe mine, ma motiveaza, nu ma lasa sa ma scuz cu “nu s-a putut”.

Mariuca este foarte umana! Nu stiu cum sa o spun altfel. Am vazut multi antreprenori, care pentru a reusi, au trebuit sa renunte la partea lor de empatie, sa devina reci/ foarte rationali pentru a lua cele mai bune decizii. Mariuca, nu stiu cum, si-a pastrat bunatatea, blandetea, fara naivitate. Si asta este sigur, pentru ca a facut lucrurile sa mearga. Vorbesti cu ea si vezi cum emana respect pentru toti oamenii, intelegere si loialitate.

Mariuca are, inainte de toate, coloana vertebrala! Are o sinceritate molipsitoare, oricat de cliseic suna. Stai cu ea jumatete de ora si deja prinzi curaj sa spui lucrurilor pe nume, asumandu-ti tot ce inseamna asta. Chit ca uneori te poate costa un contract, o sponsorizare sau o apreciere. Prinzi curaj sa fii tu alaturi de ea. Dar acest curaj ramane cu tine, nu dispare cand pleaca ea din camera. Sunt atat de mandra ca am lucrat pe MERITO cu ea, am vazut cum este sa realizezi ceva fara compromisuri, fara sa te abati de la crezurile tale, fara sa lasi la calitate ca “se poate si asa si oamenii nu o sa vada”.

Stiu ca este o munca foarte mare sa “iti insusesti” aceste calitati! Poate ea nu a fost mereu asa, habar nu am, dar stiu ca asta este acum acum si mai stiu ca “uite, poti face business si daca ramai loial fata de tine si arati bunatate”. Eu am iesit din proiect, am ales sa ma concentrez doar pe Molcush, sa ii dau toata energia de care are nevoie, dar uneori mi-as dori sa mai stau cu ea de vorba, ca asa de multe inveti!

Multumesc frumos, Mariuca!

One Reply to “Oameni care ma inspira: Mariuca Talpes”

  1. O adevarata scrisorica de amor <3
    – una din care se vede mai mult 'coloana vertebrala' – deci sursa inspiratiei este una dreapta si mandra ca o coloana greceasca. Pai sa dainuie atunci ca una, ani si ani, proiecte si proiecte!

    Imi place sa citesc despre oamenii tai faini, Alexandra! Sa ii vad prin ochii tai, sa i cunosc prin experienta ta. Ca niste scurte episoade intr-o carte frumoasa, descopar pagina cu pagina povestea DRagUTA a Molcush-ului <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.