Tipuri de materiale si cum le recunosti

 

Ador tesaturile din fibre naturale cu printuri frumoase, imi place sa le mangai, sa le tai si apoi sa le cos in diverse produse. Trebuie sa recunosc ca de multe ori m-am simtit nestiutoare cand vanzatoarele de la Obor incepeau sa imi enumere toate tipurile de tesaturi…habar nu aveam ce si cum. Nu imi propun sa stiu pe de rost toate denumirile, dar vreau sa stiu ce cumpar*, daca sunt naturale sau nu, ce calitati au fiecare. Asa ca am inceput documentarea, enjoy reading!

*mi-am luat teapa crezand ca am luat bumbac cand de fapt am primit un plastic de toata frumusetea 🙁

Inainte de a intra in tipuri de materiale, trebuie sa intelegem cum sunt ele obtinute. Asadar sa incepem cu putina teorie. Orice produs textil are la baza o tesatura realizata din fire individuale care la randul ei este obtinut din fibre. Proprietatile fibrelor si modul in care sunt testate determina proprietatile tesaturii: cum se simte, cum reactioneaza la uzura sau la spalat, etc.

  • Fibra: Fir subtire, netors, de provenienta vegetala, animala sau minerala ori produs pe cale sintetica, folosit de obicei ca materie prima la fabricarea firelor pentru tesaturi.
  • Fir: Produs de formă lungă și subțire, obținut prin toarcerea manuală sau mecanizată a unor fibre textile.
  • Tesatura: Produs textil obtinut la razboaiele de tesut/ masinile de tesut prin incrucisarea mai multor fire.

Fibre fire tesaturi

Sursa foto

In tesaturile finale, poti gasi fie un singur tip de fibra sau amestecuri din mai multe fibre – scopul amestecului este ca tesatura sa imprumute proprietatile fibrelor folosite (de ex. Sa fie mai usor de calcat sau mai durabile) sau pentru a scadea costul de productie.

Haide sa vedem care sunt principalele tipuri de fibre, grupate in functie de originea lor:

  1. Fibre naturale de origine vegetala
  2. Fibre naturale de origine animala
  3. Fibre sintentice & artificiale
  4. Amestecuri de fibre

Fibre microscopSursa foto

Fibre naturale de origine vegetala – au la baza celuloza

 

bumbac-planta1. Bumbac

Este obtinut din planta de bumbac, mai precis din coconul care protejeaza semintele acestei plante si le ajuta sa se imprastie pe o suprafata mai mare. Printre principalele avantaje ale bumbacului este faptul ca este relativ ieftin, absoarbe umezeala, lasa pielea sa respire si este moale. Principala problema cu bumbacul este ca este greu de calcat si se usuca mai greu.

2. In

in-firein-planta

Este obtinut din planta de in, iar modul in care planta este folosita in producerea firelor de in determina proprietatile acestuia. Pentru a obtine fibre cat mai lungi (care sunt mai moi), este folosita intreaga planta – este smulsa sau taiata foarte aproape de radacina. In continuare, este folosita o bacterie pentru a descompune fibrele care apoi sunt procesate mecanic pentru a indeparta resturile lemnoase, iar apoi fibrele sunt sortate in functie de lungimea lor. Ca si proprietati, inul este foarte racoros si absorbe bine umezeala. In plus, poate fi spalat si calcat la temperaturi mai ridicate fara sa se deterioreze. Totusi, se sifoneaza usor, nu poate fi vopsit in culori puternice si este destul de scump.

Alte surse pentru fibre vegetale, mai putin folosite, sunt: iuta, canepa, bambus, bumbacul Java (obtinut de fapt dintr-un arbore, Ceiba pentandra), cocos, agave.

 

Fibre naturale de origine animala – au la baza proteine

 

1. Matase
matase-cocon

Matasea este obtinuta din coconul viermelui de matase (am povestit mai multe despre ea aici: mai multe despre matasea naturala). Principalele avantaje sunt: este foarte moale, placuta la atingere; este usor de vopsit in culori puternice, iar nuanta rezista bine in timp; este usoara dar foarte rezistenta, nu se rupe usor. Totusi, este o tesatura destul de scumpa (si pe buna dreptate la cata munca implica), greu de curatat (dry cleaning), se pateaza si se ingalbeneste in timp.

2. Lana 

lana-oaie

lana-merinoExista peste 40 de specii diferite de oi, ducand la peste 200 de tipuri de lana. Cea mai faimoasa este lana Merino, care este foarte fina – in fotografia alaturata este comparata cu un fir de par de om, vazut la microscop (chiar daca e mai groasa, asperitatile sunt mult mai putin pronuntate). In plus, diferite specii inrudite produc o fibra asemanatoare, de exemplu Casmir sau lana Alpaca. Ca si avantaje, lana este calduroasa, rezista la sifonare, este confortabila si usor de vopsit. Totusi, moliile sunt principalul pericol iar curatarea este delicata, putand sa intre la apa sau sa se subtieze de la spalare sau caldura.

 

Fibre artificiale & sintetice

 

1. Vascoza

vascoza-1Vascoza este la granita dintre fibrele naturale si cele artificiale – are la baza celuloza regenerata, obtinuta din lemn  care mai apoi este tratata chimic pentru a fi dizolvata si re-solidificata in fibre. O alta variatiune a vascozei este acetatul, care de asemenea este folosit pentru tesaturi. Este moale, durabila, usor de vopsit, ieftina si are la baza un material 100% natural. Totusi, se sifoneaza usor (daca nu este tratata chimic), este sensibila la caldura si la spalare si se poata “lasa” in timp.

2. Nylonnylon-ciorapi

Nylonul este un material matasos (a fost produs ca o alternativa mai ieftina la matasea naturala), obtinut la baza din plastic. Initial a fost inventat pentru perii periutelor de dinti, ca mai apoi sa fie folosit la faimosii ciorapi din nailon. Este un material durabil, nu se sifoneaza, rezistent la spalare si calcare, cu un aspect lucios si poate fi prelucrat in tesaturi transparente sau opace. Ca si dezavantaje, se decoloreaza usor, petele sunt dificil de curatat, isi poate pierde forma relativ usor.

3. Acetat

Fibra obtinuta din celuloza, care prezinta o stralucire asemanatoare matasii. Are o elasticitate de pana la 30%, care impiedica textilele din acetat sa se mototoleasca excesiv. Este rezistenta la apa si se usuca foarte repede. Acetatul se foloseste pentru umbrele si pelerine, dar si la materiale textile in combinatii folosite pentru bluze, camasi, rochii si captuseli.

4. Poliester

poliester-1Poliesterul este acelasi material ca si cel din care sunt facute sticlele de plastic. Din punct de vedere al materialelor care sunt obtinute pe baza fibrelor de poliester, acestea sunt foarte utilizate in ziua de astazi, avand aplicatii din cele mai variate, de la haine (de exemplu, geci) pana la home deco sau ate de cusut. Este foarte durabil, rezistent la sifonare si la pete, nu intra la apa si ofera o buna izolare termica. Poate fi vopsit doar cu vopsele speciale. Principala problema este ca nu este biodegradabil. De asemenea, nu permite circulatia aerului ceea ce ii reduce gradul de confort.

5. Elastan

elastanDenumit si Lycra, elastanul are capacitatea fantastica de a fi foarte elastic, fiind mai rezistent decat cauciucul natural. Iar in Statele Unite, se numeste Spandex, care este o anagrama pentru “expands”. Este usor, nu se deformeaza in timp, este moale si rezistent. Totusi, nu absoarbe deloc umezeala, daca este de culoare alba se poate ingalbeni in timp si este sensibil la caldura mare (asadar atentie la calcat).

 

Amestecuri des intalnite & calitatile lor

  1. Poliester si bumbac: Creste rezistenta bumbacului la sifonare, asadar tesaturile din acest amestec sunt mai usor de calcat sau nu necesita calcare deloc, pastrand in acelasi timp confortul oferit de bumbac.
  1. In si matase: Matasea reduce tendinta inului de a se sifona. De asemenea, fiind mai moale, orice tesatura care contine si matase se va “aseza” mai frumos.
  1. Bumbac si elastan: Elastanul este durabil si elastic. Bumbacul permite circulatia aerului. Impreuna, sunt o combinatie foarte reusita in special pentru articolele sport.
  1. Bumbac, vascoza si poliester: Bumbacul permite circulatia aerului, poliesterul este rezistent, iar vascoza da “stralucire”. O combinatie intre cele trei rezulta intr-o tesatura durabila, foarte moale si care nu se sifoneaza aproape deloc.

 

Asadar, cum recunoastem diferitele tipuri de materiale?

Cea mai simpla metoda de a deduce tipul materialelor este “testul arderii”. Pe scurt, taie o bucata mica din material (3-4 cm), pune-o intr-un recipient rezistent la caldura si da-i foc (cu grija!). Prima observatie este cenusa care ramane: daca este moale si sfarmicioasa, materialul este natural. Daca cenusa este obtinuta prin topire si se strange, atunci este sintentic sau combinat cu sintetic. Am realizat un scurt (nu chiar scurt) filmulet in care am testat mai multe materiale:

Pe scurt:

Observatii/ Material Natural Sintetic/ Artificial
In apropiere de flacara ramane nemiscat se indeparteaza in directia opusa flacarii
In flacara pur si simplu, arde se topeste in timp ce arde
Fum gri, cenusiu negru/ cenusiu inchis
Cenusa este pufoasa, se intinde pe degete ca un praf este lipicioasa de cele mai multe ori
Miros hartie arsa/ par ars chimic, intepator, otetit

14 Replies to “Tipuri de materiale si cum le recunosti”

  1. Multumesc frumos, este prima data cand intru pe saitul dvs si am citit multe lucruri utile (plecand de la articolul despre SamExpo, continuand cu modul in care trebuie aleasa ata, etc).
    Va incurajez sa continuati cu postarea informatiilor si va doresc mult succes in activitatea dvs.

  2. Buna,

    Am si eu o intrebare ce material se foloseste pentru articolele sportive gen colanti, bustiere,tricouri?
    Multumesc,

    O zi buna!

  3. Am cautat un articol despre asa ceva, pentru ca am cumparat o rochie si avea in continut modal, care spunea vanzatoarea ca cica e tot lana. Zic….serios? Trebuie sa ma interesez neaparat. Binenteles ca nu este adevarat, dar macar este o fibra realizata din lemn de fag, insemnand ca materia prima este naturala, insa procesul de productie implica folosirea reactiilor chimice. 🙁

    Foarte util articolul. Multumim!

  4. Buna! Cunosti furnizori in Romania de jerse din lână merinos si tesaturi de lână fiartă?!
    Foarte utile articolele tale! Te citesc cu drag!

    Multumesc si mult succes!

  5. Buna ziua!
    Vreau sa fac o lenjerie pentru patut din bumbac satinat si as vrea sa stiu cati cm trebuie sa pun in plus in caz ca intra la apa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.