Imi place sa desenez, de la schite in creion pana la detalii pe produsele pe care le coasem in atelier la Molcush. Adevarul este ca nu am un talent innascut la asta, dar am observat ca incet, incet, daca exersezi, reusesti sa ajungi sa desenzi ce ai nevoie. Dupa ce am postat despre print pe textil si Printoteca mai multa lume m-a intrebat ce vopsea pentru textile folosesc, asa ca am zis sa scriu despre ce am aflat eu pana acum 🙂
O mica introducere: imi aduc aminte ca prima oara am avut de realizat o pisica – pfff cum a fost :))) M-am chinuit muuuult sa o desenez, dar nici ca imi iesea ceva ok. Imi spuneam ca eu nu o sa ma uit pe internet, ca sunt capabila sa o desenez si singura – va spun drept – toate tentativele mele aratau tare chinuite. Pana la urma, am dat un search pe google dupa “cat drawing” – dintr-o data totul a devenit mai usor! Sa va spun de ce, pentru ca nu am niciun fel de curs la activ, nu stiam sa proportionez aceea pisica. Uitatul pe internet, pur si simplu m-a ajutat ca sa imi dau seama de dimensiuni si sa pot desena o pisica care sa arate “firesc”.
Cu pisica desenata pe o foaie de hartie, ma intrebam ce fac eu cu ea, cum o pun pe textil? Imediat mi-a venit in minte o chestie pe care o faceam cand eram mica, suprapuneam doua foi in lumina ca sa pot copia de pe o foaie pe alta. Un soi de “xerox” in lumina. Am reusit sa redesenez pisica pe material textil.
Urmatorul pas a fost sa o pictez – aici incepe nebunia cu vopseaua pentru textil. Imi cumparasem eu la un momentdat un marker, nu mai tin minte ce firma era, special pentru textil. M-am pus sa o conturez cu acel marker – horror! S-a imprastiat vopseaua, culoarea nu era uniforma…am refacut pisica!
De atunci si pana astazi, am aflat mai multe despre vopsea pentru textile 🙂
De ce ai nevoie:
Vopsea – nu este deloc ieftin sa iti faci un mini stoc de culori pentru a picata pe textile. O culoare este undeva intre 13-18 lei. Iti dai seama ca nu poti face totul verde, tre’ sa cumperi mai multe culori. Eu la inceput mi-am luat culorile de baza, din care sa pot creea altele: alb, negru, verde, rosu, galben si un turcuaz (n-am gasit un albastru care sa imi placa mie).
Pensulele conteaza la fel de mult ca si vopseaua – nu poti sa folosesti pensule “10 buc – 5 lei” ca nu o sa ai cum sa realizezi toate detaliile, nici macar pe cele mari. Asa ca trebuie sa investesti si in pensule – eu mi-am luat unele de care sunt chiar multumita la 13 lei/ buc.
Paleta – sau suprafata pentru testat si combinat culorile – aici initial am avut o farfurie, apoi mi-am luat o bucata de sticla transparenta. Te ajuta foarte mult ca suprafata sa fie lucioasa/ fara pori ca sa nu faci risipa de vopsea si ca sa nu ai impuritati care sa iti “ingreuneze” pensula.
Borcanas cu apa – mereu am langa mine un borcan de 800 ca sa spal pensulele. Uneori imi mai pun apa curata si intr-un capacel mic ca sa o folosesc sa diluez culorile.
O bucata de bumbac moale, fara scame – te ajuta sa cureti surplusul de vopsea de pe pensula, sa elimini apa din perii pensulei dupa ce o clatesti, sa stergi daca ti-a picat un strop…all in all, its a must have! Nu as sugera servetele, acelea lasa firisoare de hartie, se uda instant, te cam incurca.
Tips & tricks:
Contur – imi place foarte mult sa dau conturul desenului cu ata, la masina de cusut, creeaza o margine “3D” foarte faina, care da textura la toata povestea, nu este doar un desen pe textil. Aceasta “schema” te ajuta si ca sa nu se imprastie culoarea. Uneori materialul se comporta ca o sugativa, atunci un contur te ajuta.
Vopsea vs marker – din ce am incercat pana acum, sunt mult mai multumita de vopsea si calitatea detaliilor pe care le poti realiza cu ea, decat de markere. Am folosit markere de la mai multe firme, cu tot felul de varfuri si “calitati, dar niciunul nu s-a comparat cu vopseaua.
Degradeuri – ca sa poti realiza un degrade, trebuie sa incepi de unde doresti sa ai culoarea cea mai inchisa ca sa poti folosi surplusul de vopsea si apoi as “tarai” pensula pe zonele unde doresc sa fie mai “diluata” culoarea.
Fixat culoare – orice vopsea se fixeaza prin caldura, asa ca dupa ce pictati ceva, trebuie sa folositi fierul de calcat. In prima faza, folosesc o carpita, nu pun fierul direct pe materialul vopsit. Dupa ce usuc vopseaua, indepartez carpa si abia apoi dau cu fierul direct pe vopsea. Toata aceasta manopera trebuie sa ia undeva pe la 3-4 minute. Atentie: nu tineti fierul de calcat pe loc, materialul o sa se ingalbeneasca, “plimbati-l” constant ca sa nu lase urme.
Spalat – pe unele borcanase scrie ca vopseaua rezista si la 60 de grade, sfatul meu este sa nu spalati la mai mult de 40 de grade. Este ok daca spalati si la 60, dar nu de fiecare data. In general, eu sugerez 30-40 de grade, ca sa reziste cat mai mult culoarea.
Materiale/ tesaturi – tind sa cred ca este imposibil sa pictezi pe lana sau orice textil foarte “paros”. Este si logic, firele te impiedica sa distribui uniform culoarea. Eu aleg sa pictez doar pe materiale foarte “drepte”, fara denivelari – bumbac, doc, matase, etc.
Ce branduri de vopsea folosesc:
Pebeo – gama Setacolor – rezista minunat, au culori tare frumoase si borcanase mari!
Textile Art – Fabric Paint – le-am incercat de curand si sunt foarte multumita!
Jacquard Textile – am folosit foarte mult alb de la ei, este foarte concentrat si ma ajuta sa deschid alte culori.
Toate acestea le puteti gasi la:
Magazin Colorit Sala Palatului – str. Ion Campineanu nr 24, sect1. Bucuresti – tel: 031.425.34.80
Program:
Luni – Vineri: 09:00 – 19:00
Sambata: 10:00 – 17:00
Magazin Colorit Grivitei – Calea Grivitei nr. 23, sect 1, Bucuresti – tel: 031 104 24 25
Program:
Luni – Vineri: 09:00 – 18:00
Sambata: 10:00 – 15:00
Magazinele Rembrant din Centrul Vechi
Au multe magazine, intrati pe site si o sa vedeti toate detaliile acolo 🙂
Intre timp, soare si spor in ce faceti 🙂