Hola a todos! Ce mai faceti? Astazi doresc sa va vorbesc despre broderie! De ceva vreme m-am imprietenit cu ea, am testat si imi pare fascinant ce am descoperit! Long story short – broderia inseamna pentru mine o poveste tesuta!
Daaaaar…..sa le luam cu inceputul!
Eu sunt Alexandra si am inceput sa cos acum aproximativ 10 ani. Iar in ultimii 5 am intrat in contact incet incet cu broderia. Prima, prima oara a trebuit sa personalizez o pernuta cu numele copilului – nu stiam nicio alta varianta de personalizare asa ca am zis – hai sa il cos de mana. Prima incercare nu a fost tocmai stralucita, dar am prins gustul!
Ce este broderia?
DEX-ul zice ca este o cusatura in relief, reprezentand flori sau alte figuri, lucrata pe o panza, de mana, la gherghef sau la masina – si cred ca are dreptate. Scopul broderiei este de a infrumuseta, de a aduce o valoare mai mare unui obiect. A aparut acum foarte multi ani, da’ muuulti si de atunci si pana acum oamenii au folosit-o constant pentru a personaliza obiecte vestimentare sau din casa.
Dupa cum zicea si DEX-ul mai sus, cea mai la indemana categorisire este in functie de modul de realizare: manuala sau cu ajutorul unei masini de cusut si brodat. As vrea sa va povestesc despre amandoua ca sa prindeti si voi incet incet curaj sa incercati! Si zic asta, pentru ca nu trebuie sa fii expert, poti incepe chiar azi daca te prinde povestea 😉
Broderia manuala
Acest tip de cusatura se realizeaza cu ajutorul unui ac si de prefarat cu un gherghef – multi dintre voi stiti cu siguranta cercul acela din plastic, metal sau lemn, pe care intinzi o panza. Sa va spun cateva tips and triks care va pot ajuta:
Ghergheful – eu personal prefer unul cu diametrul de 20 cm – daca este mai mare te vei chinui sa il tii in mana cand cosi, daca este mai mic, te limiteaza putin la ce poti coase. Si in genereal imi plac cele din lemn pentru ca le poti folosi direct pe post de tablou si arata bine!
Acul – stiu ca ata este mai grosa si tendinta generala este sa alegi un ac cu urechea mai mare, dar sfatul meu este sa te chinui putin cu bagatul atei in ac, dar sa alegi unul mai subtirel. Ai un control mai bun al impunsaturii si in acelasi timp nu lasi o gaura foarte mare in material.
Ata – cred ca toata lumea le-a vazut prin mercerii – atele acelea pe care le aveau si parintii nostri acasa. Aici ai foarte multe optiuni, poate fi naturala 100% (trebuie testat sa nu iasa culoarea), amestec sau sintetica (daca doriti argintiu sau auriu). De obicei ata contine 6 fire – eu de fel aleg 2 si le trec prin ac, astfel incat de fapt cos cu 4 ate. Prefer asa decat sa pun 4 fire care odata trecute prin ac se fac 8 – gaura lasata in material va fi mult mai mare.
Materialul – cu cat contine mai putin elastan, cu atat mai bine. Nu zic ca nu se poate broda pe material elastic (trebuie folosita o dublura pe spate – un intaritor) dar arata mult mai bine pe un material care nu se deformeaza. Ador sa brodez pe in, canepa sau bumbac <3
Avantaje si dezavantaje
+ cel si cel mai mult imi place faptul ca se vede ca este “handmade” – faptul ca pasii nu sunt perfecti egali, ca intr-un loc ai tras mai tare de ata, intr-un loc mai putin, cred ca toate aceste detalii adauga “caldura” oricarui obiect.
+ grosimea atei – faptul ca poti coase cu o ata destul de groasa ofera un efect de 3D broderiei (iese in relief) – adauga caldura si profunzime broderiei
+ varietatea de culori pe care o gasesti la ate
+varietatea de cusaturi pe care le poti realiza – am lasat aici un link cu cateva exemple
– daca totusi nu mentii pe cat posibil o constanta in pasii cusaturii, risti sa devina “dezordonata” si sa ofere un aspect neingrijit produsului
– ai nevoie de mult timp ca sa iti “dai mana” si sa capeti rapiditate
– daca doresti sa faci o broderie mai ampla, dureaza foarte mult (dar adevarul este ca poate fi si foarte relaxant)
– trebuie desenat inainte ce doresti sa brodezi si daca nu iti iese bine din prima desenul, poate fi putin anevoios
– pe spate arata ca si cum s-ar fi batut turcii cu tatarii de cele mai multe ori.
Personal ador sa brodez manual mici detalii cum ar fi nasul unei pisici (se simte asa de placut cand treci cu mana peste) sau pistruii unei printese, sa scriu un nume scurt sau sa fac cateva noduri mai artistice pe o patura. Cred ca aceste detalii dau multa valoare unui produs si au un efect foarte mare. Totusi nu prea ma apuc sa fac broderii mai mari, o data pentru ca necesita foarte mult timp si atentie si in al doilea rand, pentru ca necesita mult prea multa experienta ca sa iasa ceva bine la final.
Broderia automata
Aici am avut o revelatie! Recunosc ca nu am fost mare fana pana acum ceva vreme cand am vazut de fapt ce insemna. Ma uitam la ea ca la ceva robotizat, fara “personal touch”, care este prea “perfect”. Doar ca o data ce am inceput sa o folosesc multe idei preconcepute au disparut. Totul a inceput acum un an cand am fost la HeimTextil si am petrecut ceva timp la standul Brother – era plin de masini care brodau cu tot felul de culori tot felul de desene care mai de care mai frumos. Apoi, nu la mult timp am trecut pe la Printoteca si am vazut masina lor de brodat – eram in mintea mea “hmmmmm iotiti ce poate face, cam coooool, cam as vrea si eu!” Iar prin Septembrie anul trecut am fost la Textile Trends Conference la RomExpo si am vazut din nou masinile de brodat. Doar ca atunci am zis sa merg si sa vorbesc si sa aflu mai mult si sa vad ce mi-ar trebui.
Eu consider ca atunci cand vorbim de broderie (cel putin la nivel de hobby – gen acasa) Brother este cea mai buna optiune. Tot ce am stalker-uit pana acum imi arata ca ei investesc foarte mult in a crea masini cat mai prietenoase cu clientii (au cate un buton pentru absolut orice) si au dus broderia intr-o arie in care este accesibila oricui (atat pret cat si calitate/ rapiditate/ usurinta de a folosi masina).
Asa ca, dupa cateva discutii cu cei de la Brother Sibiu ( sunt aceasi care au si site-ul www.decusut.ro – stiu ca multa lume stie de el) m-am intors la atelier cu o masina Brother Innovis NV2600. Sa va povestesc cum au decurs lucrurile!
In mintea mea, masinile de cusut si brodat necesitau “o scoala” ca sa le folosesti – nu prea a fost asa, Mi-a cam placut cat de intuitiva este, ai un ecran pe care apare tot si cand sari un pas sau nu apesi ce trebuie iti spune imediat ce si cum.
In mintea mea pareau foarte sensibile, inca par, doar ca nu prea ai loc de greseli, adica doar daca o bruschezi tu strici ceva, altfel ecranul de care va spuneam va informeaza asupra oricarui aspect.
In mintea mea, aveai nevoie de enorm de multe lucruri ca sa poti broda. Inca este asa, doar ca vin toate in cutia masinii. Tu trebuie sa iti cumperi ata si cam asta este.
In mintea mea lua mult timp – nu este chiar asa, ia ceva timp (depinde cat de mare este broderia pe care vrei sa o realizezi) doar ca masina face totul, fara ca tu sa stai si sa tii materialul. Intre timp, cat brodeaza, tu poti sa croiesti ceva langa, sta pe FB saaaaaau citi un articol la mine pe blog daca vrei.
Dar gata cu miturile pe care le aveam in mintea mea si care mi-au fost recalibrate, sa va zic cateva lucruri concrete despre aceasta masina (momentan doar pe ea m-am jucat, dar punem de o colaborare si in curand o sa va pot spune si despre altele – asa ca daca doriti sa va cumparati una, stay close!)
Cateva detalii care mi-au atras atentia:
Masina este 2in1 – este atat pentru cusut, cat si pentru brodat, deci poti coase la ea fara probleme si haine si perdele si jucarii.
Accesoriile cu care vine sunt muuuulte si utile – unitatea de brodat, 2 gherghefuri (de dimensiuni diferite – si sunt cele mari), 2 truse cu diverse surubelnite, bobine, ace, etc, foarte multe picioruse pentru cusut, pedala pentru picior (very cool!) si muuuulte altele – las aici un link catre tot ce contine – pagina 14.
Este extraordinar de intuitiva – navigarea prin meniul masinii se face foarte usor – ai toate broderiile deja instalate, tu doar trebuie sa iti alegi ce doresti – si crede-ma ca ai variante multiple.
Creativitate si personalizare 100% daca vrei – sa spunem ca nu doresti sa brodezi nimic din modelele deja existente, nu-i bai, ai optiunea sa iti faci propriile modele si broderii. Si daca nici asta nu iti este ok, poti comanda si un soft care te ajuta sa transformi orice desen intr-o broderie. Deci pe scurt nu prea ai limitari aici!
Este silentioasa! Nu prea o auzi, excluzand momentul in care te atentioneaza ceva – fie ca nu mai ai ata sau ca s-a incurcat sau ca nu ai apasat ce trebuie.
Am facut si un mic filmulet despre broderie automata si ce poti face cu ea – stai sa vezi cate si mai cate 😉
Sper ca v-a placut filmuletul, acum doar cateva lucruri pe care as dori sa le mai adaug si pe care le consider importante la broderia automata (cu riscul de a ma repeta):
Atele – ca si la cusutul normal (v-am povestit aici), ata este foarte importanta! Inainte de toate trebuie sa fie de calitate. Nu prea poti face rabat la calitate aici daca vrei sa iti iasa lucrurile bine! Pe partea de brodat – eu merg pe Madeira – au super diversitate si calitatea e super. Totusi aleg mereu sa imi iau set de ate, altfel sunt putin cam scumpe daca le iau cate una (le poti gasi aici)
Intaritorul – ca sa iasa super bine broderia este nevoie sa folosesti un stabilizator – fie ca vorbim de termocolant sau de hartia speciala pentru brodat. Am observat ca atunci cand ai un material mai dificil sau daca broderie este foarte “batuta” nu ai probleme daca folosesti acest intaritor (il poti cumpara de aici)
Ce poti face cu ajutorul broderiei?
Inainte de toate vreau sa spun ca pentru mine broderia inseamna personalizare! Poti pune povesti pe diverse produse din casa sau din garderoba ta. Fie ca este vorba de broderia manuala sau automata.
Ce pot sa va spun este ca obiectele capata o valoare mai mare prin broderie. Am vazut cateva camasi de-a dreptul minunate – aveau o brederie finuta cu ata argintie pe margine manecilor. Sau un set de asternut personlizt cu o poveste – era o poveste pentru copii de noapte buna. Pe orice geanta poti scrie scurte texte catchy care sa atraga atentia. Sau iti poti crea singura saculeti pentru calatorie: un saculet pentru lenjeria intima, un saculet pentru sosete si un saculet pentru toate acestea dupa ce se murdaresc si sa scrii pe ele: “sutiene & chiloti” , “sosete frumoase de calatorit” sau “haine pe care ar fi bine sa le bag direct in masina de spalat – don’t touch!”.
Poti face o paturica cu margini brodate si mai adaugi si un ciucuras si deja este o poveste. Un set pentru mers la bazin – prosop cu initialele tale si un saculet pentru costum, casca si ochelari de inot. Sau un set de botez – aici chiar stiu ca este neveoie de perosnalizare.
Cate si mai cate poti face cu broderia! Cred ca este nevoie doar sa incepi si apoi nu te mai opresti!
Eu sper ca v-am trezit curiozitatea si ca v-a prins la fel cum ma prins si pe mine! Cred ca in curand o sa am toate asternuturile din casa brodate cu flori si toate prosoapele de bucatarie cu un text scurt, dar funny!
Spor la cusut!
Alexandra