DIY: Guler pe rotund

Am hotarat sa incep o mini serie (poate devine maxi) de tutoriale DIY. CU poze, cu scris si multe tips & tricks, furnizori si ce mai stiu eu. Astazi avem guler pe rotund. Am vazut si am si participat la marea “redescoperire” a gulerelor pe care le poti pune peste orice haina – ca si cum ai avea o camasa foarte draguta pe dedesubt <3

Personal, iubesc acest produs mai ales ca este foarte versatil si face din orice tinuta, una feminina care iti lasa fata sa se vada, nu o ascunde in patternuri sau culori.

Mai jos cateva modele de inspiratie:

Acum cele de mai sus, sunt putin mai complicate dar as vrea sa va arat cum va puteti face unul foarte simplu acasa cu putin material si cu 2 panglici!

Deci, ce avem nevoie pentru a realiza un guler pe rotund:

  • o masina de cusut
  • 40*80 cm de material preferabil bumbac 100%
  • 80 cm de panglica – la culoare va puteti face de cap
  • ata la culoare
  • o bucata de hartie/ plastic transparent de 40*40 cm – pentru scos tiparul

PASUL 1 – TIPARUL

Puteti gasi mai multe tipare AICI (1) sau AICI (2) sau AICI (3) – ce search am folosit ca sa caut. Totusi o sa va las si tiparul pe care eu l-am folosit – ca sa il copiati aveti nevoie de un calculator/ laptop – hartie sau plastic transparent si un creion sau pix. Eu de obicei maresc tiparul pana ajunge la dimensiunea mentionata de mine ( de asta am pus centrimentrul in poza) si apoi il copiez cu mare grija!

PASUL 2 – CROIREA

Pentru acest guler pe rotund, am ales un material din IN cu dungi – feeling like a sailor! Acum trebuie sa pliem in doua materialul (fata la fata) ca in poza de mai jos si sa trasam tiparul. O sa taiem ambele straturi in acelasi timp, dar doar dupa ce am prins in bolduri:

PASUL 3 – PREGTITUL PENTRU CUSUT SI CUSUTUL

Ca sa pregatim gulerul pentru cusut este nevoie sa fixam mai intai panglicile si sa prindem in bolduri cele doua straturi.

Este foarte important sa lasam un mic, foarte mic spatiu pe unde o sa intoarcem tot produsul, ca in poza de mai jos:

Acum intram la cusut, acolo unde cercul este foarte stramt, cel mai usor este sa mergeti din aproape in aproape ca sa puteti coase cat mai pe rotund.

PASUL 4 – INTORSUL SI CALCATUL

O data cusut, gulerul trebuie crestat inainte de a fi intors. Aici se aplica regula “PLOII” ii zic eu. Cand ia o curba si ea este CONCAVA (sau daca ploua peste ea, nu tine apa) atunci nu este neaparat nevoie sa o crestati. Dar daca este CONVEXA (sau tine apa daca ploua) atunci este obligatiur sa crestati materialul.

Crestatul se face ca in imaginea de mai jos: taiati fix perpendicular pe cusatura pana la 1 mm de aceasta (nu mai aproape pentru ca riscati sa taiati ata cu care ati cusut).

** Puteti incerca si foarfeca cu zig-zag – e perfecta pentru cusutul pe cerc! **

Dupa ce ati crestat, puteti intoarce gulerul pe fata cu ajutorul unui betisor de manacare chinezeasca – e un instrument foarte util in croitorie. Apoi cu ajutorul fierului, trebuie sa il calcati pe margine cat de bine puteti ca sa iasa perfect rotund.

p.s. Nu aveti de ce sa va ganditi sa inchideti acel spatiu mic pe unde ati intors gulerul, pentru ca este atat de mic incat nici nu se va vedea 😉

PASUL 5 – CHECK ME OUT!

Imi place tare mult cum iese acest gulet si cat de usor poate fi asortat cu orice. Iar de la acest tipar, puteti doar crea mai multe forme – colturi patrate, ascutite, puteti adauga dantela sau broderie….sky is the limit! Cont de Pinterest si multa inspiratie <3

P.s. Daca aveti intrebari sau neclaritat, don’t hesitate to let me know 🙂

P.p.s. Acest articol a fost realizat cu sprijinul SINGER ROMANIA <3 Much THANKS!

P.p.p.s. Mai multe articole despre croitorie gasiti AICI 🙂

4 Replies to “DIY: Guler pe rotund”

  1. Foarte frumoasa esti, gatita cu gulerul asta delicat! :*
    Esti o foarte buna “profesoara” Te sarut cu drag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.